Ontslag
Iemand ontslaan doe je niet voor de lol. Vaak heb je een jarenlange band opgebouwd met een werknemer en dan kan het misschien wel zo zijn dat vanuit zakelijk oogpunt geen andere mogelijkheid resteert dan ontslag, maar óók voor werkgevers zijn dit vaak lastige en emotionele beslissingen omdat je weet dat het grote gevolgen kan hebben voor je werknemer. De kans dat het tot een conflict, en mogelijk zelfs tot een ziekmelding kan leiden, is groot waardoor de discussie kan verhevigen en als gevolg daarvan de verhoudingen onder druk kunnen komen staan. Het is de kunst om bij een ontslagzaak dit soort aspecten vooraf goed in te schatten en daar vervolgens zodanig op in te spelen dat het de procedure niet nadelig gaat beïnvloeden. Minstens zo belangrijk hierbij is dat de beste ontslagroute wordt gekozen zodat de kans op succes ook het grootst zal zijn.
De ontslagreden is bepalend voor de vraag of je naar de kantonrechter moet, dan wel dat je bij het UWV een ontslagaanvraag moet indienen. Als er echter verschillende redenen een rol spelen, is het belangrijk de juiste keuzes te maken zodat de kans op succes ook het grootst zal zijn.
Evengoed geldt dit ook wanneer je als werknemer met ontslag wordt geconfronteerd. Weliswaar zijn de belangen dan grotendeels tegenovergesteld aan die van de werkgever, maar ook dan geldt dat het belangrijk is om in dat proces de juiste beslissingen te nemen. Vaak is het ontslag an sich onvermijdelijk, maar de wijze waarop en vooral de voorwaarden waaronder het ontslag uiteindelijk gerealiseerd gaat worden, zijn zaken waar je als werknemer grote invloed op kunt uitoefenen. Ook dan is het de kunst om dat op een zodanige wijze te doen, dat de onderlinge verhoudingen niet al te zeer op scherp komen te staan, maar dat anderzijds wél het best haalbare resultaat wordt bereikt.