Sumrin advocaten is verhuisd naar de Speelheuvelstraat 1, 5711 AS te Someren

Rechtsbijstand verzekerd? Ook in bezwaar je eigen advocaat kiezen!

Hoe zat het recht op vrije advocaatkeuze ook al weer in elkaar? In de wet is vastgelegd dat een verzekerde van een rechtsbijstandverzekering recht heeft op een vrije advocaatkeuze op het moment dat een gerechtelijke procedure noodzakelijk is of daarin wordt betrokken. Maar geldt dit recht ook in de bezwaarfase?

De Europese Richtlijn voor rechtsbijstandverzekeringen kent naast het begrip “gerechtelijke procedure” ook nog het begrip “administratieve procedure”. Dat laatste is een veel ruimer begrip. In een procedure voor de Hoge Raad verdedigde zowel DAS Rechtsbijstand als Stichting Achmea Rechtsbijstand dat het begrip “administratieve procedure” beperkt dient te worden uitgelegd. Volgens de verzekeraars zou daarmee bijvoorbeeld een ontslagprocedure bij het UWV niet daaronder vallen of een bezwaarprocedure bij het CIZ of een gemeente. De Hoge Raad was het daarmee niet eens.

Hoge Raad: ruime uitleg

Bij de uitspraak van 3 oktober 2014 gaf de Hoge Raad al aan dat het voorlopig oordeel is dat een procedure bij het UWV of een bezwaarprocedure bij een bestuursorgaan (bijvoorbeeld CIZ of gemeente) wel onder het begrip “administratieve procedure” valt. En dus dat daarmee aan elke verzekerde ook het recht op een vrije advocaatkeuze toekomt in de bezwaarfase. Omdat de uitleg van een Europese Richtlijn voorbehouden is aan het Europese Hof van Justitie werd de zaak daar voorgelegd.

Europees Hof

Op 7 april 2016 heeft het Europees Hof een duidelijke uitleg gegeven. Als je rechtsbijstand verzekerd bent heb je ook recht om je eigen advocaat te kiezen in de fase van bezwaar. Mocht je dus geconfronteerd worden met een besluit van een bestuursorgaan (gemeente, provincie, CIZ, UWV) waartegen bezwaar kan worden aangetekend en eventueel later beroep, dan heb je al direct in de bezwaarfase het recht om je eigen advocaat te kiezen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Luc Tacx (l.tacx@sumrin.nl).

Vragen? Neem contact op met:

Luc Tacx

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×