Sumrin advocaten is verhuisd naar de Speelheuvelstraat 1, 5711 AS te Someren

Hoe voldoe je aan de informatieplicht voor algemene voorwaarden?

Eerder bespraken we in een artikel wanneer algemene voorwaarden van toepassing zijn op een overeenkomst. Voor de geldigheid van algemene voorwaarden is het tevens van belang dat je de contractspartij de redelijke mogelijkheid hebt gegeven om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. Dit wordt ook wel de informatieplicht genoemd. In dit artikel zal worden toegelicht wat de informatieplicht inhoudt en wanneer je er aan voldoet.

Informatieplicht

De informatieplicht houdt in dat je jouw set algemene voorwaarden op een duidelijke en toegankelijke manier aan de contractspartij verstrekt vóór of uiterlijk bij het aangaan van een overeenkomst. Indien niet aan de informatieplicht is voldaan, dan kunnen de algemene voorwaarden worden vernietigd, zo volgt uit artikel 6:233 onder b BW. Dit betekent dat ze ongeldig zijn en je geen beroep kan doen op de bepalingen uit je algemene voorwaarden. Dit kan ongewenste situaties met zich meebrengen omdat de overeenkomst dan wordt beoordeeld aan de hand van de wettelijke bepalingen.

Terhandstelling

Het proces van het verstrekken van de algemene voorwaarden, wordt terhandstelling genoemd. Terhandstelling kan op verschillende manieren plaatsvinden. Allereerst kan het fysiek, bijvoorbeeld door het overhandigen van een papieren kopie van de algemene voorwaarden aan de contractspartij. Fysieke terhandstelling is gebruikelijk bij het ondertekenen van papieren overeenkomsten. Het kan natuurlijk ook dat de overeenkomst langs elektronische weg wordt gesloten. Dan is het mogelijk om digitaal ter hand te stellen. Hierbij wordt de set algemene voorwaarden digitaal verstrekt, bijvoorbeeld als bijlage bij een e-mail, via een downloadbare link, of link naar de website. Het is hierbij altijd van belang dat de contractspartij de algemene voorwaarden direct kan raadplegen, downloaden en opslaan. De enkele verwijzing naar de vindplaats van de algemene voorwaarden, bijvoorbeeld een website, is onvoldoende voor een geldige terhandstelling.

Er zijn enkele uitzonderingen op de hoofdregel van terhandstelling. Een voorbeeld hiervan is wanneer terhandstelling redelijkerwijs niet mogelijk is of wanneer contractspartijen regelmatig vergelijkbare overeenkomsten sluiten en waarbij de algemene voorwaarden al eerder zijn verstrekt. Deze laatste situatie staat bekend als de zogenoemde bekendheidsuitzondering en zal in hierna verder worden toegelicht.

Bekendheidsuitzondering

De bekendheidsuitzondering volgt uit het arrest van de Hoge Raad uit 1999 van Geurtzen tegen Kampstaal waarin werd geoordeeld dat Geurtzen zich niet op vernietigbaarheid van een beding in algemene voorwaarden kon beroepen. De reden hiervoor was omdat hij ten tijde van het sluiten van de overeenkomst bekend was of geacht werd bekend te zijn met de toepassing van de algemene voorwaarden op de overeenkomst. Partijen hadden namelijk al vaker met elkaar zaken gedaan onder dezelfde voorwaarden waardoor Geurtzen niet opnieuw geïnformeerd diende te worden over voorwaarden die zij al kende.

Dit betekent echter niet dat je de informatieplicht volledig kan negeren. De bekendheidsuitzondering wordt strikt toegepast en geldt alleen bij specifieke omstandigheden. Het is dus aan te raden om altijd een inspanning te leveren om aan de informatieplicht te voldoen, tenzij duidelijk sprake is van deze uitzondering.

Conclusie

Kortom, het voldoen aan de informatieplicht is cruciaal om de geldigheid van algemene voorwaarden te waarborgen. Zorg ervoor dat deze altijd op tijd en op de juiste manier wordt verstrekt, tenzij duidelijk sprake is van een uitzondering zoals de bekendheidsregel.

Meer weten over de informatieplicht of kunnen wij je helpen bij het opstellen van algemene voorwaarden ? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen:
Wanneer zijn mijn algemene voorwaarden van toepassing?

 

Vragen? Neem contact op met:

Janine Verhoeven

Vragen? Neem contact op met:

Michel Simons

Zorg ervoor dat je algemene voorwaarden correct en tijdig verstrekt om juridische problemen te voorkomen.

Wat steek je hiervan op?

  • Verstrek algemene voorwaarden vóór of bij het sluiten van een overeenkomst.
  • Maak algemene voorwaarden digitaal downloadbaar en opslaanbaar via een link of pdf.
  • De informatieplicht vervalt als wederpartij al bekend is met de algemene voorwaarden.
  • TIP! Bewaar bewijs waaruit blijkt dat je jouw algemene voorwaarden hebt verstrekt.

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×