Sumrin advocaten is verhuisd naar de Speelheuvelstraat 1, 5711 AS te Someren

Yes, gewonnen! High Five of Boks?

Op 1 september 2016 heeft de rechtbank Gelderland haar oordeel uitgesproken in een opmerkelijke letselschadezaak. Na een gewonnen wedstrijd geeft een tafeltennisser zijn teamgenoot (die als scheidsrechter/teller bij de partij had opgetreden) een zogenaamde boks, terwijl deze een high five verwacht. De teamgenoot stelt hierbij letselschade te hebben opgelopen. Is de tafeltennisser aansprakelijk?

Sport en spel

De rechtbank stelt dat op basis van vaste rechtspraak de vraag of een deelnemer met een gedraging in een sport- of spelsituatie onrechtmatig heeft gehandeld minder snel bevestigend moet worden beantwoord dan wanneer die gedraging buiten een dergelijke situatie plaatsvindt. De reden daarvan is dat deelnemers aan sport of spel tot op zekere hoogte gevaarlijkere of onvoldoende doordachte gedragingen van elkaar moeten verwachten.

Letselschade?

Niet gebleken is volgens de rechtbank dat bij de tafeltennisser opzet bestond om zijn teamgenoot te bezeren. Ook staat niet vast dat de tafeltennisser de boks met dusdanige kracht heeft uitgevoerd dat de kans op letsel zo groot was dat hij deze niet had moeten geven.

Onder deze omstandigheden kan het gedrag van de tafeltennisser volgens de rechtbank niet als onrechtmatig worden betiteld. De rechtbank betrekt daarbij dat de boks aldus is gegeven in een sport- en spelsituatie waarbij een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid geldt. In dat verband acht de rechtbank mede van belang dat de tafeltennisser en zijn wederpartij teamgenoten in een tafeltenniscompetitie waren, dat de teamgenoot niet alleen als teamgenoot maar ook als scheidsrechter direct betrokken was en dat de teamgenoot zelf ook een handeling verrichtte, te weten het omhoog steken van haar hand om een high five te geven, om het winnen van de wedstrijd te vieren. De rechtbank acht de teamgenoot in deze situatie daarom niet aansprakelijk.

In andere (sport- en spel)situaties kan dit uiteraard anders zijn. Heeft u vragen over door u opgelopen letselschade en wenst u deze te verhalen? Neem dan gerust eens contact op met Edwin van Gerven van Sumrin advocaten. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 0493 – 894 752 of per e-mail e.vangerven@sumrin.nl.

Vragen? Neem contact op met:

Edwin van Gerven

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×