Sumrin advocaten is verhuisd naar de Speelheuvelstraat 1, 5711 AS te Someren

Vrije advocaatkeuze verder verruimd !

Het klachteninstituut financiële dienstverlening (het KIFID) heeft recentelijk (31 maart 2021) een uitspraak gewezen over het recht van vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekeringen.
Wat ging er vooraf ?

Europees Hof van Justitie

Op grond van Europese richtlijnen is vastgelegd dat in elke rechtsbijstandverzekering het recht op een eigen advocaat naar keuze moet zijn verankerd. In 2013 sprak het Europees Hof al uit dat in geval van een gerechtelijke of administratieve procedure een verzekerde zelf zijn eigen advocaat moet kunnen kiezen onder de dekking van de rechtsbijstandpolis. Daarna heeft het Europees Hof zich ook uitgesproken over de betekenis van “een administratieve procedure”. Het Europees Hof lichtte in 2016 toe dat daaronder zowel ontslag- en/of bezwaarprocedures vallen. Zoals bijvoorbeeld een ontslagprocedure bij het UWV of een bezwaar tegen een besluit van een gemeente.

Op 14 mei 2020 ging het Europees Hof nog een stap verder. Het Europees Hof werd in een Belgische zaak verzocht om het begrip “gerechtelijke” procedure uit te leggen. Het Europees Hof overwoog vervolgens:

Elke fase die kan leiden tot een procedure bij een rechterlijke instantie, zelfs een voorafgaande fase, moet dus worden geacht onder het begrip “gerechtelijke” procedure te vallen”

Volgens Nederlandse rechtsbijstandsverzekeraars was de uitspraak van het Europees Hof niet in Nederland toepasbaar. Het KIFID is nu daarop ingegaan.

Uitspraak KIFID

Bij het KIFID werd een klacht ingediend tegen DAS Rechtsbijstand die een verzoek om vergoeding van gemaakte advocaatkosten afwees. In navolging van de uitspraak van het Europees Hof van 14 mei 2020 oordeelt het KIFID nu dat de uitspraak van het Europees Hof ertoe leidt dat:

“.. een verzekerde in geval van een beroep op de rechtsbijstandverzekering in elke fase die kan leiden tot een procedure bij een rechterlijke instantie een beroep op de vrije advocaatkeuze toekomt. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat sprake moet zijn van een conflict, te definiëren als het bestaan van een belangentegenstelling.”

Ook volgens het KIFID dient de regelgeving met betrekking tot rechtsbijstand- verzekeringen zodanig ruim te worden uitgelegd dat dus in elke (voorafgaande) fase die kan leiden tot een gerechtelijke of administratieve procedure, aanspraak bestaat op een eigen zelf gekozen advocaat.

Voor meer informatie neem gerust contact op. Wij helpen u graag!

Vragen? Neem contact op met:

Luc Tacx

Wat steek je hiervan op?

  • Met een rechtsbijstandverzekering mag je je eigen advocaat kiezen;
  • In elke fase die kan leiden tot een procedure heb je het recht om je eigen advocaat te kiezen;
  • Dus ook vóór een gerechtelijke procedure heb je het recht van vrije advocaatkeuze;
  • Het KIFID heeft dit op 31 maart 2021 bevestigd in haar uitspraak;

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×