In een zaak bij de Rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2018:1103) kwam de vraag aan de orde of een werknemer na ontslag gehouden is de LinkedIn connecties te verwijderen, welke hij via zijn werkgever heeft opgedaan.
In casu geen verwijdering vereist
De rechtbank heeft in deze zaak geoordeeld dat van de werknemer in kwestie geen verwijdering van deze LinkedIn connecties behoefde te worden verwacht. Dit ondanks het feit dat er sprake was van een relatiebeding in de arbeidsovereenkomst met de werknemer.
De redenen hiervan waren dat de werknemer LinkedIn nodig had voor de uitvoering van de werkzaamheden bij zijn voormalige werkgever, deze werkgever de werknemer zelf had verzocht zijn LinkedIn account hiervoor te gebruiken.
Tevens had deze werkgever verzuimd om (vooraf) specifieke afspraken te maken over de connecties die de werknemer zou verkrijgen gedurende zijn dienstverband.
Tip! Maak afspraken! Om een werknemer te kunnen verplichten bepaalde LinkedIn connecties na uitdiensttreding te verwijderen en gedurende enige tijd verwijderd te houden, is het – zo blijkt uit deze uitspraak – derhalve verstandig hierover vooraf duidelijke afspraken met de werknemer te maken.
Dat wil overigens niet zeggen dat er geen sprake kan zijn van overtreding van een relatiebeding indien dit niet gebeurd is. Indien een relatiebeding een werknemer bijvoorbeeld specifiek verbiedt relaties van zijn voormalige werkgever te benaderen, en de werknemer legt vervolgens – al dan niet via LinkedIn – actief contact, zal een relatiebeding uiteraard evengoed zijn werking kunnen hebben.
Wil je hier meer over weten of wil je meer informatie over het arbeidsrecht, neem dan gerust contact op met Michel Simons van Sumrin advocaten (m.simons@sumrin.nl).