Sumrin advocaten is verhuisd naar de Speelheuvelstraat 1, 5711 AS te Someren

Ondernemers met een webshop opgelet! Heb je website op orde en zorg niet voor verwarring!

Zorg voor een duidelijke en heldere website, heb je deze niet dan kan dit tot vernietiging van de koopovereenkomst leiden.

We bestellen nog vaker dan voorheen via internet allerlei artikelen. Veel ondernemers  hebben al één of meerdere webshops ingericht waar producten te koop worden aangeboden. Vrijwel alles is vandaag de dag via internet te koop. Niet alleen particulieren maar ook bedrijven plaatsen via websites bestellingen. Met het plaatsen van een bestelling wordt een koopovereenkomst op afstand tot stand gebracht.

Onderzoeksplicht – dwaling?

Wat nu als een achteraf blijkt dat het geleverde product anders blijkt te zijn dan via de website kon worden verwacht ? Bij levering van het gekochte product heb je een onderzoeksplicht om na te gaan of het geleverde product ook daadwerkelijk overeenkomt met het gekochte product. Kun je nu los van deze onderzoeksplicht ook de vernietiging van de koopovereenkomst inroepen wegens dwaling ?

Voor een beroep op dwaling vereist artikel 6:228 Burgerlijk Wetboek dat de overeenkomst onder invloed van dwaling is tot stand gekomen doordat (1) dit te wijten is aan een onjuiste inlichting van de verkoper ofwel doordat (2) juist door de verkoper is gezwegen waar had moeten worden gesproken.

Zorg niet voor verwarring

Uit een uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden van 15 december 2020 blijkt dat een onjuiste inlichting zich ook kan voordoen indien de verkoper zijn website zodanig heeft ingericht dat een koper daardoor in verwarring kan raken (ECLI:NL:GHARL:2020:10493). In dit geval werd een icoon aangeklikt van een product van een gekozen leverancier, terwijl je dan hetzelfde product te zien kreeg dat echter niet van de gekozen leverancier was. De koper dacht het product van de gekozen leverancier te kopen. Dat bleek achteraf niet het geval te zijn. Het Hof oordeelde dat de wijze waarop de producten op de website werden gepresenteerd door de verkoper zodanig was dat de koper daardoor in verwarring was gebracht. Daarmee was de koopovereenkomst wegens dwaling te vernietigen.

Conclusie

Deze uitspraak leert ons dat het belangrijk is dat een website de te verkopen producten zodanig duidelijk presenteert dat bij een koper geen verwarring kan ontstaan over de hoedanigheid van het gekochte product. Als de wijze van presenteren tot verwarring kan leiden, dan is de koopovereenkomst alsnog te vernietigen. Dit met als gevolg dat de koopovereenkomst geacht wordt nooit te hebben bestaan en volledig terug gedraaid dient te worden.  Voor jou als ondernemer is het dus zeker belangrijk om een duidelijke en heldere website indien je daarmee producten verkoopt.

Vragen? Neem contact op met:

Luc Tacx

Wat steek je hiervan op?

  • Zorg voor een duidelijke, heldere website
  • Voorkom verwarring door een onjuiste of onvolledige wijze waarop producten worden gepresenteerd
  • Is sprake van verwarring, dan kan dit leiden tot het vernietigen van de verkoop.

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×