Sumrin advocaten is verhuisd naar de Speelheuvelstraat 1, 5711 AS te Someren

Mag ik mijn woning verhuren via Airbnb?

De laatste jaren wordt het verhuren van een woning steeds populairder. Online platforms zoals Airbnb en Windu spelen hier goed op in. Het is namelijk relatief eenvoudig om je woning te verhuren voor een bepaalde periode om zo wat extra inkomen te verdienen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de spelregels die gelden voor het tijdelijk verhuren van je woning. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

Wat is Airbnb?

Airbnb is één van de vele platforms die ervoor zorgen dat verhuurders in contact komen met huurders. Via de website worden er ruimtes aangeboden, die tegen betaling verhuurd worden aan gasten. Er zijn verhuurders die enkele ruimtes van de woning aanbieden, waar andere verhuurders ervoor kiezen de gehele woning of appartement aan te bieden.

Bestemmingsplan

Het is belangrijk dat het gebruik van een woning in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Niet alle bestemmingsplannen staan namelijk toe dat je je woning mag verhuren als (tijdelijke) recreatiewoning.

In een uitspraak oordeelde de rechter dat de bestemming ‘wonen’ een zekere duurzaamheid vereist. Het kort verhuren van je woning kan daarbij niet aangemerkt worden als voldoende duurzaam en was dus niet toegestaan.

De recentere bestemmingsplannen houden steeds meer rekening met het tijdelijk verhuren van je woning via platforms zoals Airbnb. De gemeente Amsterdam maakt een duidelijk onderscheid tussen Airbnb en bed & breakfast. Zo mogen verhuurders via Airbnb maar 60 dagen per jaar de woning verhuren, terwijl een bed & breakfast het gehele jaar door verhuurd mag worden. Daarbij heeft de gemeente van Amsterdam aangekondigd handhavend op te treden, indien het verhuren via Airbnb niet gemeld wordt bij de gemeente.

Wil je weten welke bestemming jouw perceel heeft en of tijdelijke verhuur mogelijk is, kijk dan op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Toeristenbelasting

In elke stad kan de hoogte van de toeristenbelasting verschillen. Airbnb heeft in sommige gebieden afspraken gemaakt met lokale overheden om namens de verhuurders belastingen te innen en af te dragen. Op het moment dat gasten een Airbnb boeken, worden de lokale belastingen verrekend. Indien Airbnb zelf geen afspraken heeft gemaakt met de gemeente waarin je je woning verhuurt, dien je zelf de toeristenbelasting door te berekenen aan de persoon die bij je overnacht. Vervolgens draag je deze belasting zelf af aan de gemeente.

(Onder)verhuur

De wet stelt dat woonruimte niet onderverhuurd mag worden. Ook in huurovereenkomsten zie je dat het verhuren van je woning vaak contractueel beperkt wordt. Indien je als huurder, je woning wilt (onder)verhuren, is het van belang dit eerst te overleggen met de verhuurder. Indien je zonder toestemming toch de woning verhuurt, mag de verhuurder namelijk een boete opleggen wegens het niet nakomen van de huurovereenkomst. Of zelfs de huurovereenkomst ontbinden. Dit heeft het Gerechtshof van Amsterdam zeer recent nog overwogen in haar uitspraak van 17 januari 2017.

Hypotheek

Een huurbeding is vaak ook te vinden in hypotheekaktes. Indien je toch je woning wenst te verhuren, heb je toestemming nodig van de bank. Niet iedereen is hiervan op de hoogte, omdat het verhuren via Airbnb vaak maar voor een paar dagen is.

Conclusie

Je woning verhuren via platforms zoals Airbnb mag! Mits je je aan de spelregels houdt! Controleer van tevoren goed de gebruiksmogelijkheden in het bestemmingsplan, de hypotheekakte of huurovereenkomst. Zo kun je mogelijke boetes voorkomen!

Heb je hier vragen over of wil je er meer over weten? Neem dan gerust contact op met Moniek Peeters of Luc Tacx van Sumrin advocaten (0493-894752 of info@sumrin.nl).

Vragen? Neem contact op met:

Moniek Peeters

Vragen? Neem contact op met:

Luc Tacx

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×