Het recht van reclame is een bevoegdheid die aan een verkoper toekomt als de koopprijs niet door de koper is betaald. Het recht van reclame is te vinden in artikel 7:39 BW. Het reclamerecht heeft niets te maken met reclame in de zin van ‘boodschappen van commerciële aard’, zoals je ze op tv ziet. Het heeft te maken met een bevoegdheid om niet betaalde roerende niet-registergoederen terug te vorderen.
Het gaat om de koop van een roerende zaak. Dus niet om een registergoed zoals een woning of perceel. Als de koopprijs door de koper niet op tijd is betaald, dan heeft de verkoper de bevoegdheid om de koopovereenkomst te ontbinden. Dat gebeurt dan door middel van een schriftelijke verklaring aan de koper waarbij de zaak wordt terug gevorderd. Het gevolg van deze schriftelijke verklaring aan de koper is, dat de eigendomsoverdracht van de roerende zaak wordt geacht nooit te hebben plaatsgevonden. Dat is de zogenaamde zakelijke werking van het recht van reclame, waardoor de verkoper de eigendom terug krijgt.
De zakelijke werking van het recht van reclame is in het bijzonder van belang in het geval de koper failliet is verklaard. Wil de curator van de failliete koper voorkomen dat de eigenaar de zaak terugvordert, dan zal deze de koopprijs moeten betalen of daarvoor zekerheid moeten stellen.
Het nadeel is, dat dit recht slechts kort door de verkoper kan worden uitgeoefend. Dit kan totdat 6 weken zijn verstreken nadat de koopprijs opeisbaar is geworden en totdat 60 dagen na de aflevering van de zaak zijn verstreken. Een oplettende verkoper doet er dus goed aan om zo snel mogelijk het recht van reclame in te roepen als de koopprijs niet tijdig door de koper wordt betaald.