Sumrin advocaten is verhuisd naar de Speelheuvelstraat 1, 5711 AS te Someren

Grensoverschrijdende erfenissen in de toekomst beter geregeld

Steeds vaker vallen erfenissen open die een internationaal karakter hebben. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jaarlijks zo’n 450.000 grensoverschrijdende nalatenschappen in de Europese Unie (EU) openvallen. Binnen de EU bestaat er een grote verscheidenheid aan erfrechtelijke regels. Dat brengt de nodige complicaties met zich mee en bovendien ook behoorlijk hoge kosten.

Dit was ook voor de Europese Commissie een doorn in het oog. Lang is er gewerkt aan om een betere afstemming te krijgen, maar met name om een vereenvoudiging te realiseren. Met ingang van 17 augustus 2015 zal de Europese Erfrechtverordening van toepassing zijn (met uitzondering voor de landen Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland).

De Erfrechtverordening zorgt ervoor dat bij grensoverschrijdende nalatenschappen er één bevoegde instantie komt die over de nalatenschap kan beslissen. Daarbij wordt ook uitgegaan van één toepasselijk recht. De Erfrechtverordening biedt namelijk de mogelijkheid om een forumkeuze te maken. Daarbij dient de erflater wel in het testament een rechtskeuze te hebben gemaakt voor het recht van één van de EU-lidstaten. Daarnaast regelt de Erfrechtverordening talrijke andere facetten behorende bij de afwikkeling van erfenissen, waaronder bijvoorbeeld de aanvaarding of verwerping van een erfenis.

Als u in aanraking komt met een grensoverschrijdende nalatenschap maar ook bijvoorbeeld met een gecompliceerde Nederlandse nalatenschap, dan kunt u voor vragen en/of informatie terecht bij Luc Tacx van Sumrin advocaten. Hij beschikt over kennis en jarenlange ervaring in erfrechtelijke geschillen.

 

Vragen? Neem contact op met:

Luc Tacx

Wat steek je hiervan op?

  • Er komt een Europese Erfrechtverordening
  • Bij grensoverschrijdende nalatenschappen één bevoegde instantie

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×