Steeds vaker vallen erfenissen open die een internationaal karakter hebben. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jaarlijks zo’n 450.000 grensoverschrijdende nalatenschappen in de Europese Unie (EU) openvallen. Binnen de EU bestaat er een grote verscheidenheid aan erfrechtelijke regels. Dat brengt de nodige complicaties met zich mee en bovendien ook behoorlijk hoge kosten.
Dit was ook voor de Europese Commissie een doorn in het oog. Lang is er gewerkt aan om een betere afstemming te krijgen, maar met name om een vereenvoudiging te realiseren. Met ingang van 17 augustus 2015 zal de Europese Erfrechtverordening van toepassing zijn (met uitzondering voor de landen Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland).
De Erfrechtverordening zorgt ervoor dat bij grensoverschrijdende nalatenschappen er één bevoegde instantie komt die over de nalatenschap kan beslissen. Daarbij wordt ook uitgegaan van één toepasselijk recht. De Erfrechtverordening biedt namelijk de mogelijkheid om een forumkeuze te maken. Daarbij dient de erflater wel in het testament een rechtskeuze te hebben gemaakt voor het recht van één van de EU-lidstaten. Daarnaast regelt de Erfrechtverordening talrijke andere facetten behorende bij de afwikkeling van erfenissen, waaronder bijvoorbeeld de aanvaarding of verwerping van een erfenis.
Als u in aanraking komt met een grensoverschrijdende nalatenschap maar ook bijvoorbeeld met een gecompliceerde Nederlandse nalatenschap, dan kunt u voor vragen en/of informatie terecht bij Luc Tacx van Sumrin advocaten. Hij beschikt over kennis en jarenlange ervaring in erfrechtelijke geschillen.