Op 6 februari 2015 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over het faillissement van een VOF. De vennootschap onder firma (V.O.F.) is een samenwerkingsverband tussen twee of meer vennoten dat gebaseerd is op een (veelal schriftelijke) overeenkomst. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (B.V.) die een rechtspersoon is en via een notariële akte wordt opgericht.
In de rechtspraak is aangenomen dat alhoewel de V.O.F. geen rechtspersoon is, deze toch een van de vennoten afgescheiden vermogen heeft. Schuldeisers van de V.O.F. kunnen zich met voorrang boven privéschuldeisers op het afgescheiden vermogen van de V.O.F. verhalen.Lange tijd is in de rechtspraak aangenomen dat een faillissement van de V.O.F. automatisch ook met zich meebrengt dat de vennoten in privé meteen failliet zijn. Steevast werden bij toewijzing van een faillissementsverzoek van een V.O.F. ook meteen de vennoten in privé failliet verklaard.
De Hoge Raad denkt daar nu echter anders over. In een recente uitspraak van de Hoge Raad is beslist dat het faillissement van de vennoten in privé niet steeds zonder meer intreedt als gevolg van het faillissement van de V.O.F. De overweging daarachter is juist dat de V.O.F. een afgescheiden vermogen heeft en dat vorderingen op de V.O.F. en op de vennoten als afzonderlijk (samenlopende) vorderingen moeten worden beschouwd. Deze moeten, aldus de Hoge Raad, onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingesteld en verhaald.
De conclusie is dat bij een faillissementsaanvraag van een V.O.F. en de vennoten steeds afzonderlijk door een rechter beoordeeld moet worden of zonder meer ook het faillissement van de vennoten in privé dient te worden uitgesproken.
Voor verdere vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij Luc Tacx (l.tacx@sumrin.nl).