Het auteursrecht beschermt de maker van een werk. In de Auteurswet wordt het begrip “werk” uitgelegd. Er vallen onder andere niet alleen boeken, schilderijen, foto’s maar ook tekeningen en bouwwerken onder. Een onderaannemer kwam hier onlangs nogal beduusd achter.
De maker van een bouwtekening voor een woning is meestal een architect. De auteursrechten van een bouwtekening komen daarmee aan de architect toe. Vaak wordt er met de architect een afspraak gemaakt over de rechten tot gebruik van de bouwtekening. Dat komt in de meeste gevallen neer op volledige betaling van de architect voor het maken van de bouwtekening.
Faillissement
In een recent geval ging de hoofdaannemer failliet die net begonnen was aan de bouw van een tiental woningen. De architect die de bouwtekeningen had gemaakt was echter niet volledig betaald. De auteursrechten verbonden aan de bouwtekeningen (waaronder ook de bestek- en uitvoeringstekeningen) waren nog steeds in handen van de architect. De onderaannemer die in overleg met de curator van de failliete hoofdaannemer de bouw van de woningen overnam had zich dat niet gerealiseerd. De architect die over de auteursrechten beschikte was niet om toestemming gevraagd om de tekeningen te gebruiken voor het afbouwen van de woningen.
Directe bouwstop
De architect stapte naar de kort geding rechter en die oordeelde dat de onderaannemer direct met de inbreuk op de auteursrechten van de architect diende te stoppen. Het verder afbouwen van de woningen is een inbreuk op het auteursrecht van de architect. Dat een directe bouwstop de belangen van de kopers van de woningen schaadde vond de kort geding rechter geen argument om de inbreuk op het auteursrecht opzij te zetten (ECLI:NL:RBGEL:2016:2023).
Meer weten over auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten? Dan kun je bij Luc Tacx terecht (l.tacx@sumrin.nl).