Sumrin advocaten is verhuisd naar de Speelheuvelstraat 1, 5711 AS te Someren

Benoeming van een vereffenaar

Als er een nalatenschap (erfenis) ontstaat dan heb je in beginsel als erfgenaam de keuze tussen zuiveren aanvaarden van de erfenis, het verwerpen van de erfenis of het aanvaarden van de erfenis onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Het laatste wordt de beneficiaire aanvaarding genoemd. Dat komt meestal voor bij een erfenis waarin zich schulden bevinden of wanneer onduidelijk is waaruit de erfenis allemaal bestaat. Bij beneficiaire aanvaarding ben je in privé niet aansprakelijk voor het geval de erfenis meer schulden kent dan bezittingen.

Het gevolg van beneficiaire aanvaarding is dat de erfenis moet worden vereffend. Het is vergelijkbaar met de afwikkeling van een faillissement waarbij de bezittingen te gelde worden gemaakt om de schulden van de erfenis te kunnen voldoen. Bij een faillissement vindt de afwikkeling plaats onder leiding van een curator. Bij vereffening van een erfenis is dat de vereffenaar. Wie is dat ?

In beginsel vervullen de (beneficiaire) erfgenamen gezamenlijk de rol van vereffenaar. Niet de executeur die bij testament is benoemd want op grond van de wet eindigt de functie van executeur op het moment dat sprake is van beneficiaire aanvaarding. Met één uitzondering dan indien de executeur kan aantonen dat de bezittingen ruimschoots voldoende zijn om alle schulden te betalen (de zgn. ruimschootsverklaring).

Nu komt het vaak voor dat beneficiaire erfgenamen niet op één lijn zitten of dat een beneficiaire erfgenaam zichzelf niet in staat acht om een erfenis te vereffenen (al dan niet bij een complexe erfenis). Een beneficiair erfgenaam kan dan de rechtbank verzoeken om een professionele vereffenaar te benoemen. Een professionele vereffenaar is vaak een notaris.

Is het noodzakelijk om bij het verzoek tot benoeming van een professionele vereffenaar al een voorlopige boedelbeschrijving te overleggen dan wel inzicht te geven in de omvang van de erfenis. Ja: aldus de Rechtbank Gelderland, Nee: aldus het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2021:3167). Het Gerechtshof overwoog dat als een beneficiair erfgenaam zichzelf niet in staat acht om de vereffening te doen, dat voldoende is voor de benoeming van een professionele vereffenaar. Juist doordat de beneficiair erfgenaam zich niet in staat acht om de vereffening te doen, is het in het belang van een goede vereffening en de schuldeisers dat het verzoek tot benoeming van een professionele vereffenaar wordt toegewezen.

Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Vragen? Neem contact op met:

Luc Tacx

Wat steek je hiervan op?

  • Je kan een nalatenschap aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden
  • Beneficiaire aanvaarding is aanvaarding van de erfenis onder het voorrecht van boedelbeschrijving
  • Een vereffenaar zorgt voor vereffening van alle bezittingen en schulden in de nalatenschap
  • Beneficiaire aanvaarding: je bent privé niet aansprakelijk voor tekorten in de nalatenschap
  • Er worden weinig eisen gesteld aan een verzoek tot benoeming van een professionele vereffenaar

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×