Contracten

Het zal vrijwel dagelijks voorkomen dat jij als ondernemer voor jouw onderneming contracten (overeenkomsten) sluit. Dat kan zijn met jouw toeleveranciers, je opdrachtgevers of klanten. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting van jouw onderneming, contracten met bedrijven waarmee je samenwerkt dan wel producten / diensten afneemt. Maar ook de offertes aan je klanten. Je wilt uiteraard voorkomen dat het misgaat. Waar moet je dan allemaal op letten ?  Belangrijk is dat afspraken duidelijk en helder in je contracten zijn vastgelegd.

Algemene voorwaarden

Sluit jij regelmatig contracten met jouw afnemers / klanten, denk dan ook aan het gebruik van algemene voorwaarden. In algemene voorwaarden kun je veel standaardafspraken opnemen, zoals betalingsvoorwaarden, garanties of aansprakelijkheid, zodat je niet elke keer weer opnieuw daarover moet onderhandelen. Door deze standaardafspraken zo duidelijk en volledig mogelijk in algemene voorwaarden te verwerken, leg jij de rechten en verplichtingen bij een contract meteen vast.

Incasso

Facturen die niet op tijd worden betaald, kunnen een gevaar opleveren voor de continuïteit van jouw onderneming. Een goed debiteurenbeheer is onmisbaar, maar is vaak ook een arbeidsintensief proces.  Denk er dan eens aan om debiteurenbeheer uit handen te geven aan incasso-specialisten. Met speciale incassovoorwaarden kunnen wij jou helpen om achterstallige betalingen tot een minimum te beperken.

Samenwerking

Werk jij niet alleen maar samen met andere partners in een onderneming, bijvoorbeeld in de vorm van een vennootschap onder firma of een besloten vennootschap, denk dan ook aan een contract. Als je een besloten vennootschap met andere aandeelhouders opricht, sluit dan een aandeelhoudersovereenkomst zodat alle aandeelhouders goed weten welke afspraken onderling gelden. Maar ook als je alleen een samenwerking met een ander bedrijf hebt kun je alle afspraken in een samenwerkingsovereenkomst vastleggen.

Intellectuele eigendom

Het komt nog regelmatig voor dat ondernemers vergeten dat er mogelijkheden zijn om hun onderneming te beschermen via intellectuele eigendomsrechten (IE). Als jij een onderneming begint of een nieuw product c.q. dienst introduceert, denk dan eens aan een goede bescherming. Er zijn vele vormen van intellectuele eigendomsrechten die je van pas kunnen komen, zoals merken- of modellenrecht, octrooirecht, auteursrecht of handelsnaamrecht. Voor diverse intellectuele eigendomsrechten dien je eerst registratie te regelen. Een goede bescherming van je onderneming zorgt ervoor dat dit de waarde van je onderneming kan vergroten. En als er inbreuk op je intellectueel eigendomsrecht plaatsvindt zijn er ook goede mogelijkheden om daartegen op te treden.

Productaansprakelijkheid

Breng jij producten op de markt, ook via import buiten de Europese Unie, dan kan een gebrekkig product dat schade veroorzaakt, met name letselschade, leiden tot aansprakelijkheid. Daaronder valt ook een gebrekkige etikettering of gebruiksaanwijzing. Als ondernemer ben je goed voorbereid met bijvoorbeeld een productaansprakelijkheids- verzekering. Bij productaansprakelijkheid kan de schade namelijk behoorlijk oplopen.

Heb jij een schadeclaim op een producent dan zul jij het gebrek en de schade moeten aantonen. Het is dan raadzaam om je in een vroegtijdig stadium van juridische bijstand te voorzien.

In al deze kwesties is Sumrin advocaten jouw specialist. Onze ervaren experts helpen je graag bij het beantwoorden van jouw vragen op dit gebied.

Vragen? Neem contact op met:

Luc Tacx

Vragen? Neem contact op met:

Michel Simons

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×