De zorgplicht van de financiële dienstverlener

Iedereen schakelt wel eens een financieel adviseur in voor een financieel advies. Of dat nu een adviseur van een bank is of een onafhankelijke adviseur, allemaal krijgen we wel eens met een financieel adviseur te maken. Denk alleen al aan het verkrijgen van een hypotheek voor je woning. De relatie met een financieel adviseur is veelal gebaseerd op vertrouwen. Maar wat mag je nu van zo’n financieel adviseur verwachten?

Zorgplicht: open norm

De wet gaat er vanuit dat een financieel adviseur die zorg in acht moet nemen die van een redelijk vakbekwaam en redelijk handelend adviseur mag worden verwacht. Dit is een open norm die wordt ingevuld door specifieke wettelijke normen of bijvoorbeeld door gedragscodes die door de branche – in dit geval de financiële branche – zelf worden opgesteld. Maar ook de toezichthouder, de Autoriteit Financiele Markten (AFM), stelt richtlijnen op die de open norm mee invullen.

Wat mag je van een financieel adviseur verwachten?

Een financieel adviseur behoort met zijn kennis en kunde de wensen, de behoeften en de mogelijkheden van een consument in beeld te brengen. Een passend financieel advies is namelijk van tal van factoren afhankelijk. Zo zal een grotere risicobereidheid kunnen leiden tot lagere maandlasten, maar hoeft dat juist niet passend te zijn bij de risico-bereidheid van de consument. Van de financieel adviseur mag worden verwacht dat een adviesrapport wordt opgesteld van de bij de consument ingewonnen informatie en de van belangzijnde feiten die tot zijn passend advies hebben geleid.

Op basis van het advies-rapport zal namelijk moeten blijken dat sprake is geweest van een passend advies waarmee kan worden vastgesteld dat die zorg is betracht die van een redelijk vakbekwaam en redelijk handelend financieel adviseur mag worden verwacht. Bij zijn advies behoort de financieel adviseur alle van belangzijnde informatie aan de consument te verstrekken. Bij een kredietovereenkomst bestaat er een wettelijke informatieplicht. Afgezien van de informatieplicht behoort de financieel adviseur de consument ook te behoeden voor overkreditering. Het moet voor de consument financieel verantwoord blijven om geld te lenen.

Maar als eenmaal een financieel advies is uitgebracht en dat advies door de consument is opgevolgd dan houdt daarmee de zorgplicht van de financieel adviseur nog niet op. Zo is in de Wet financieel toezicht (Wft) ook een nazorgverplichting opgenomen.

Tot slot

Wil je meer weten over de informatie- en zorgplicht van een financieel adviseur? Neem dan contact op met Luc Tacx van Sumrin advocaten (l.tacx@sumrin.nl of 06-57870988).

 

Vragen? Neem contact op met:

Luc Tacx

Ik zoek iets anders

Volg ons op social media

We delen verhalen, foto's en video's over ons en ons werk.

Contactinfo

Neem contact met ons op

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor de verwerking van persoonsgegevens: zie onze privacyverklaring.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×