0493 894 752

vervolg2

Bestuurs-en milieurecht, ruimtelijke ordening

Het ontwerp bestemmingsplan Buitengebied Someren Deelgebied 2 van de gemeente Someren ligt sinds 11 juli ter inzage. Tot en met 4 september kan je reageren op dit plan.

Wat een genoegen is het om op woensdag de uitspraken van de Afdeling over handhaving open te klikken om te kijken hoe het nieuwe vertrouwensbeginselstappenplan uitwerkt in de praktijk. Dit artikel gaat over hoe burgers weer wat meer vertrouwen kunnen, op toezeggingen van mensen die werken voor bestuursorganen. 

Hoe vaak wordt het gedaan?

Op 16 april werd een gemeentelijk voorkeursrecht gevestigd in Horst aan de Maas, op 5 april in Gemert-Bakel, op 3 april in Oss en op 21 maart in Geldrop-Mierlo. Zoals blijkt uit de Staatscourant wordt er vooral in het zuiden aan de weg getimmerd, met behulp van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten. In 2008 werd er landelijk maar liefst 554 keer een voorkeursrecht gevestigd. Dat gebeurde relatief veel in Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant zoals blijkt uit de evaluatie van de wet van 28 april 2015. Door de crisis en de beschikbaarheid van het exploitatieplan als grondbeleidsinstrument, werden er in 2014 landelijk maar 22 voorkeursrechten gevestigd. Als je het lijstje van voorkeursrechten in de Staatscourant bekijkt lijkt het voorkeursrecht gemeenten weer uit de mottenballen te zijn gehaald.

Het leven op het platteland heeft voor en nadelen. Een van de nadelen is het gezondheidseffect dat de agrarische sector kán hebben op de gezondheid van mensen. Q-koorts is een bij het brede publiek bekende bacteriële infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. 

In deel I over (extensief) recreatief medegebruik heb ik een overzicht gegeven van de verschillende definities in de planregels van een aantal gemeenten in de regio. Onder andere Asten, Deurne, Peel en Maas, Venray, Mierlo en Nuenen. Hieronder volgt in deel II een indruk van wat de rechtspraak met dat soort definities doet in de praktijk. Heel veel houvast geeft dat niet waar het gaat om activiteiten. Motorcross mocht niet en paardrijles (op agrarische grond) dus ook niet. Modelvliegtuigjes laten vliegen daarentegen weer wél. Wat zijn nu in de jurisprudentie onderscheidende criteria voor de vraag of iets wel of niet onder extensief recreatief medegebruik valt?

Heeft u een vraag?

 1. (*)
  Ongeldige invoer
 2. (*)
  Ongeldige invoer
 3. (*)
  Ongeldige invoer
 4. (*)
  Ongeldige invoer