0493 894 752

vervolg2

De houtkachel zal nu uit zijn! Maar sneller dan we nu denken gaan onder de Brabantse overkappingen de houtkachels weer ‘gezellig’ aan. De ene zweert erbij en anderen ervaren het als hinder.

De Rechtbank Oost-Brabant heeft in ECLI:NL:RBOBR:2019:4055 de ambitie gehad om een kapstok te creëren waar het gaat om houtkachels en hinder. Ze vroeg advies over een objectiveerbare norm voor hinder van houtkachels.

fireplaceDe adviseur gaf aan dat geur een maatgevende factor is om de hinder van een houtkachel te beoordelen en dat betekent dat als geurnormen bij het gebruik van een houtkachel worden overschreden de meeste Nederlanders ook zullen vinden dat het gebruik van een houtkachel overlast veroorzaakt. Overschrijding van een geurimmissienorm van (0,5 OUe/m3 als 98 percentiel) betekent dat er zoveel uitstoot van andere schadelijke stoffen is dat gesproken kan worden van ‘objectiveerbare’ hinder als bedoeld in artikel 7:22 van het Bouwbesluit. Dat wil zeggen dat de meeste Nederlanders dan overlast van de houtkachel ervaren. De rechtbank biedt niets minder dan een hapklaar kader en een handhavingsstrategie bovendien.

De Afdeling vindt het vast niets zo’n praktische en doortastende aanpak van lagere bestuursrechters maar wij zijn er dol op. Dit helpt burgers bij het oplossen van conflicten!

Heeft u een vraag?

 1. (*)
  Ongeldige invoer
 2. (*)
  Ongeldige invoer
 3. (*)
  Ongeldige invoer
 4. (*)
  Ongeldige invoer